May 20, 2016

SAD JE PREŠLA SVE GRANICE Evo šta radi Sebija Izetbegović u bolnici Koševo

Dr. Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo rekao je u razgovoru za novinsku agenciju Patria da je ove sedmice održana vanredna sjednica UO na kojoj su jednoglasno usvojeni zaključci koji su upućeni kantonalnoj ministrici zdravstva Zilhi Ademaj i federalnom ministru Vjekoslavu Mandiću, te direktorima četiri zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo.

-Upozorili smo ih da moraju hitno reagovati te da uloga ministra nije samo da budu koordinatori. Također, tražili smo hitnu reakciju jer sadašnjim sistemom zdravstvene zaštite, kakav je na sceni posljednjih nekoliko mjeseci, ugrožavaju se direktno ljudski životi i zdravlje bolesnika, te da se mora što hitnije reagovati dok nije došlo do nesagledivih posljedica, upozorava dr. Stevanović.

Također, on napominje da je UKCS na čijem je čelu direktorica dr. Sebija Izetbegović u skladu sa Statutom o radu UKCS dužan pružiti pacijentima i tercijarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

-Direktorica Izetbegović je obmanula javnost, tako što je prikazala samo rješenje koje je potpisao federalni ministar zdravstva 2014. godine, da je UKCS registriran za pružanje usluga iz tercijarne zdravstvene zaštite, iako postoji rješenje i za sekundarnu koje je ona namjerno sakrila i nije pokazala javnosti, pojašnjava dr. Stevanović.



Inače, Statut UKCS je decidan: promjene ili proširenje djelatnosti UKCS ne mogu se obaviti bez saglasnosti nadležnog ministra zdravstva, u ovom slučaju Federalnog koji izdaje rješenje.

-Po zakonu, KUM na UKCS mora 24 sata svih 365 dana pružati urgentne usluge, kao i Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”. UKCS je registriran kao bolnica koja pruža i sekundarnu i tercijarnu zaštitu.

Uz to UKCS, odnosno direktorica Izetbegović je dobila od Zavoda za zdravstveno osiguranje KS 110 miliona KM. No, i pored toga, svojim odlukama i naredbama, za koje ne postoji uopće pisani trag niti od nje, niti od resornih ministara, na sve moguće načine pokušava ekonomski ugušiti Opću bolnicu. Uz to, ona pokazuje ovim potezima svoju nemoć da uspostavi sistem na UKCS i riješi nagomilane probleme, ističe Stevanović.

Stevanović napominje i da odluke direktorice Izetbegović, da  navodno direktori disciplina UKCS predlažu da Opća bolnica „Prim.dr.Abdulah Nakaš“ odnosno specijalisti urgentne medicine iz ove bolnice preuzmu rad na KUM UKCS pet dana u sedmici, a da UKCS to radi samo dva dana je van svake pameti.

-U KUM UKCS imaju 63 uposlena, a u Urgentnom odjelu Opće bolnice 16. Ovdje je očigledno riječ o njenom neznanju, nesnalaženju da izvrši sistematizaciju i preraspodjelu ljekarskog osoblja koje ima. A ključni motiv za ovakvu odluku je napominjem gašenje Opće bolnice od koje ona nije odustala, zaključuje Stevanović.

Nema pisanog traga, samo usmene naredbe 

Na kraju, dr. Stevanovića smo pitali, da s obzirom da ne postoji niti jedan pisani trag o samovoljnim odlukama direktorice Izetbegović ko će odgovarati ukoliko ne daj Bože neko umre zbog haosa koji je nastupio u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, on je rekao:

-Očigledno niko, jer nema pisanog traga, već isključivo usmene naredbe. Ovdje onda nema ničije odgovornosti. Navest ću samo primjer, ako direktorica Izetbegović odluči da ponedjeljkom nema operacija na Abdominalnoj hirurgiji UKCS, a niko joj ništa ne može, svi pacijenti onda dolaze u Opću bolnicu. Kako spasiti sve te ljude?, pita se Stevanović. 

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...