Dec 24, 2015

Kina uvodi jezivu metodu koja će pratiti svaku aktivnost građana i njihovu lojalnost državi

Kina ima novu metodu kontrole građana i osiguravanja poslušnosti državi. Komunistička partija tako se domislila nove metode. Naime, napravljena je aplikacija za društvene mreže pod nazivom Sesame Credit, a koja ljudima daje ocjenu koliko su dobri, odnosno poslušni građani, piše Independent.

Aplikacija povlači podatke s profila korisnika na društvenim mrežama, kao i podatke o njihovim online kupnjama.

Video s profila Extra Credits objasnio je kako aplikacija funkcioniše.

"Ako npr. na svoj profil stavite sliku pekinškog trga Tiananmen (mjesta gdje su u krvi ugušene velike demonstracije 1989.) ili pak podijelite poveznicu o kolapsu kineskog tržišta dionica, vaš će rezultat na Sesame Creditu pasti. Ukoliko pak podijelite link o tome kako državna ekonomija napreduje, vaš rezultat će rasti."



Na sličan način funkcioniše i praćenje online šopinga - ako kupite proizvode koje Partija smatra vrijednima, kao što su radne čizme, skor raste. Ako kupite nešto uvezeno iz Japana, vaš skor ide dole.

Najgore tek slijedi. Prema Extra Creditsu aplikacija će imati posljedice u stvarnom životu. Visoki rezultati će donijeti beneficije korisnicima poput lakšeg sređivanja papirologije kod dobivanja kredita ili putovanja u inostranstvo. S druge strane, lošije "igrače" će se potencijalno kažnjavati sporijim internetom ili čak uskraćivanjem zaposlenja.

Aplikacija bi trebala postati obavezna za sve građane od 2020., a navodno se Kinezi već takmiče ko će imati bolji skor i stavljaju rezultate na Weibo, kineski pandan Twitteru. Kao šo bi rekao Aldous Huxley - vrli novi svijet.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...