Dec 19, 2015

Katastrofalan poraz ISIS-a: Nećete vjerovati ko ih je potukao do nogu

Pripadnici ISIL-a pokrenuli su koordinirani napad na nekoliko lokacija kod Mosula, ali su poraženi uz velike gubitke.

Kurdske snage su, uz potporu zračnih udara međunarodne koalicije, odbile najteži napad skupine ISIL u Iraku u pet mjeseci, potvrdili su dužnosnici Ujedinjenih naroda.

Pripadnici ISIL-a pokrenuli su prethodno koordinirani napad na nekoliko lokacija blizu Mosula na sjeveru Iraka.

Najmanje 180 pripadnika te oružane skupine je ubijeno u tim napadima koji su nastavljeni do četvrtka, rekli su američki dužnosnici.

Mosul je bio pod kontrolom ISIL-a od prošle godine.

Pripadnici te skupine počeli su napadati položaje Pešmerga upotrijebivši strojnice, autobombe, rakete i oklopljene buldožere, rekli su kurdski i američki dužnosnici.

Najteži udarac ISIL-u



"To je bio najteži udarac ISIL-u od ljeta. Pešmerge su ih porazile", rekao je Steve Warren, glasnogovornik američke vojske, a prenosi Washington Post.

General Mark Odom, najviši američki vojni dužnosnik u Iraku, rekao je da bi taj napad mogao biti pokušaj da se poremete planovi ponovnog zauzimanja Mosula.

Među ciljevima koje napada ISIL je i grad Bashiqa, gdje su turske snage nedavno obučavale iračke Kurde, izazivajući spor s iračkom vladom.

U međuvremenu je Vijeće sigurnosti prihvatilo rezoluciju kojom se ISIL-u onemogućava financiranje.

Njome se od članica UN-a zahtijeva da odlučno i dosljedno prekinu dotok financiranja ISIL-a onemogućavanjem nezakonite trgovine naftom i antikvitetima.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...