Dec 18, 2015

Japanci pozivaju muslimane da im dođu

Dok se u SAD-u raspravlja o mogućnosti zatvaranja vrata muslimanskim migrantima i posjetiocima, Japan je potiho usvajao suprotan pristup kako bi pružio dobrodošlicu turistima muslimanima, koje vidi kao priliku da poboljša ekonomiju.

Taj procvat japanskog gostoprimstva u direktnoj je suprotnosti s proširenim glasinama po društvenim mrežama američkih konzervativaca koji tvrde da muslimanima čak nije dozvoljen ulazak u Japan.

Kada su premijer Shinzo Abe i njegova stranka povratili vlast u toj zemlji krajem 2012, vrijednost japanskog jena je bila blizu 85 prema američkom dolaru, dok je sada 120.

Jedna od posljedica toga jeste da je Japan sada postao mnogo dostupniji turistima.

Vlada te zemlje na čelu s Abeom prvobitno je postavila cilj da privuče 20 miliona turista godišnje do 2020. godine.

Međutim, porast broja gostiju nadmašio je ta očekivanja te bi se prvobitna cifra mogla ostvariti ove godine - pet godina prije nego što je bilo planirano.

Zbog toga je vlada promijenila svoj cilj na 30 miliona turista do 2020. godine.

Muslimanski turisti, predvođeni gostima iz Malezije i Indonezije, veliki su dio tog vala.

Priručnik o gostoprimstvu prema muslimanima

Prema podacima japanske Nacionalne turističke organizacije, do oktobra 2015. broj turista iz Malezije je porastao za 18,2 posto u odnosu na isti period prošle godine. Porast broja Indonežana koji posjećuju Japan bio je još drastičniji - 30,8 posto.

Kada se saberu sve cifre, čini se da je približno 270.000 Malezijaca i nešto manje od 200.000 Indonežana posjetilo Japan ove godine. Naravno, manji broj turista muslimana iz drugih zemalja također je posjetio tu zemlju.

Japanske lokalne vlasti i poduzetnici proaktivno su radili kako bi pratili to povećanje dolazaka muslimana.

Naprimjer, prefektura Aichi u centralnom Japanu objavila je priručnik o dobrodošlici muslimanima na japanskom jeziku kako bi podučila Japance kako se trebaju ponašati prema mušterijama muslimanima koji će doći u njihove prodavnice.



Taj priručnik s ilustracijama pokriva dosta toga na 15 stranica - osnove muslimanskih vjerovanja i globalne demografije, poteškoće s kojima se suočavaju kada posjete Japan, šta im sve treba prilikom molitve, lokacije lokalnih džamija, hranu koju mogu jesti i internetske usluge koje im mogu pomoći kada dođu u tu zemlju.

Tako muslimani koji traže halal hranu mogu pronaći takve restorane na internetu, dok su se japanski biznismeni okrenuli prema tržištu te hrane.

Specijalni aranžmani za muslimane

Neke japanske turističke agencije sada nude specijalne aranžmane fokusirane samo na putnike muslimane.

Naprimjer, mala agencija Travelience sada u ponudi ima jednodnevni izlet u Tokio za turiste muslimane.

Naoaki Hashimoto, direktor te kompanije, objasnio je za Al Jazeeru kako je taj paket napravljen zbog potražnje mušterija.

Prvobitno je njegova agencija nudila samo standardnu turu s ručkom. Međutim, on i njegovi zaposlenici brzo su shvatili da muslimani koji krenu na taj put ne jedu hranu koja im se posluži.

Bilo im je žao da njihove mušterije ostaju gladne te je Hashimoto počeo istraživati koju bi im hranu mogao ponuditi.

Zajedno s drugim vlasnicima lokalnih biznisa organizirao je sastanke kako bi naučio nešto o halal hrani i o tome gdje ju u Tokiju može pronaći.

Na osnovu toga, Hashimoto je napravio specijalni paket za muslimane. Uključuje standardne turističke rute, ali i ručak u halal restoranu i posjetu džamijama u vrijeme molitvi.

Hashimoto primjećuje da njegovi gosti muslimani najčešće dolaze iz Malezije i Indonezije, ali ponekad Japan posjećuju i turisti iz Saudijske Arabije.

Pronaći halal hranu

Japan pravi velike korake u razvijanju ponude za muslimane, ali u razgovoru s njima na popularnim turističkim mjestima kao što je Asakusa u Tokiju stječe se dojam da postoji još prostora za napredak.

Hafiz Rivky, mladi turista iz Malezije koji putuje s prijateljima, govorio je o poteškoćama u komunikaciji s Japancima, traženju mjesta za molitvu i restorana u kojima se može jesti halal hrana.

Dodao je da je preživljavao na hrani s morskom travom koju je kupovao u prodavnicama.

S druge strane, drugi muslimani koji su prije posjete istražili ponudu na internetu kažu da su imali manje poteškoća u potrazi za halal hranom i objektima za molitvu u Tokiju.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...