Nov 17, 2015

Ova je izjava potresla planetu: Ministar vanjskih poslova Rusije KONAČNO otkrio ko stoji iza Islamske države!

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici čini se da žele da ISIL oslabi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kako bi on sišao sa vlasti, ali ne žele da borci te grupe toliko ojačaju da preuzmu vlast, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za rusku televiziju Russia-1.

On je podsjetio da koalicija, koju predvode SAD, kao svoj cilj proglasila borbu protiv ISIL-a i drugih terorista i obećala da neće preduzimati akcije protiv sirijske armije.

"Analize napada SAD-a i njihovih saveznika na položaje terorista proteklih godina pokazale su da se radi o selektivnim napadima, u kojima su u većini slučajeva pošteđene one grupe koje su u stanju izvršiti pritisak na sirijsku vojsku", kazao je Lavrov.



On je dodao da to izgleda kao mačka koja želi da jede ribu, ali ne želi da pokvasi šape, prenosi Tanjug.

"Oni žele da ISIL oslabi Assada što je prije moguće i prisili ga da se povuče na ovaj ili onaj način, ali ne žele da pobunjenici toliko ojačaju da preuzmu vlast", rekao je Lavrov, prenosi Tass.

On je dodao da u periodu od augusta 2014. godine, kada je pokrenuta antiteroristička operacija, nisu viđeni konkretni rezultati, već širenje ISIL-a.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...