Nov 15, 2015

Neočekivan sastanak Obame i Putina: Postignut je dogovor zbog kojeg je planeta odahnula

Putin i Obama su ocijenili da su teroristički napadi u Parizu samo povećali potrebu da se konflikt u Siriji razriješi što je moguće brže.

Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barack Obama, složili se danas da treba uspostaviti prekid vatre u Siriji i da Ujedinjene nacije posreduju između sukobljenih strana.

Putin i Obama, na sastanku na marginama samita G20 u Antaliji, ocijenili su da su teroristički napadi u Parizu samo povećali potrebu da se konflikt u Siriji razriješi što je moguće brže, a Bijela kuća je saopštila da je razgovor dvojice predsjednika bio konstruktivan.

Putin i Obama razgovarali su i o situaciji u Ukrajini, dok je američki predsjednik ponovio da je najvažnije u potpunosti sprovesti sve tačke Sporazuma iz Minska i kompletno povući teško naoružanje sa linije razdvajanja.



Razgovor dvojice lidera trajao je više od 20 minuta, tokom pauze između sastanaka šefova država BRIKS-a i radnog zasjedanja samita.

Kako se može videti na video snimku sa samita, Putin i Obama su u kuloarima zauzeli mjesta u foteljama jedan naspram drugog i razgovarali u prisustvu prevodilaca, navodi Sputnjik.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je Obama iskoristio ovu priliku i da lično izjavi saučešće Putinu zbog pada ruskog aviona u Egiptu, kada je poginulo 224 ljudi.

Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov precizirao je da su strateški ciljevi Rusije i SAD u borbi protiv terorizma veoma bliski, iako postoje određene tačke razilaženja.

“Strateški ciljevi borbe sa Islamskom državom su veoma bliski, dok se po pitanju taktike mišljenja razilaze”, rekao je Ušakov.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...