Sep 20, 2015

Nevjerovatan preokret rata u Siriji: Amerikanci i Islamska država u nevjerici i strahu

Poznato je da je prilikom „slučajnog susreta“ sa Obamom u Peterburgu, Putin pružio Obami slamku spasa omogućivši mu da koliko toliko časno odustane od svog plana za bombardovanje Sirije. Obama, ali i cijeli svijet sada su ponovo u ćorsokaku, i Putin ponovo nudi rješenje.

Američki mediji, komentarišući migrantsku krizu u Evropi, ističu da Evropljani (pošto su slijedili politiku Vašingtona u Siriji) sada pate od osjećaja krivice i straha, i ne znaju šta da rade. A Putin im nudi izlaz — nema rata, nema izbjeglica.

Zapadni mediji navode da je suština Putinovog prijedloga jasna: da se okonča rat (SAD) sa Asadom, da se Rusija prizna kao glavni igrač i da se pristane na regionalnu hegemoniju Rusije, Irana i „Hezbolaha".

„U tom slučaju je Moskva spremna da vodi borbu protiv Islamske države“, navodi američka štampa.

Sudeći po signalima iz Pentagona i Stejt departmenta, Sjedinjene države su spremne da pregovaraju sa Rusijom o zajedničkoj borbi protiv islamskog kalifata. Vašington je prisiljen da prihvati učešće Rusije u rješavanju sirijske krize i da započne saradnju sa Moskvom, ocjenjuju analitičari.



Svi već vide, i u Evropi i na Bliskom istoku, da Amerikanci ne samo da su krivi za izazivanje sadašnje katastrofe u regionu, nego da nisu ni u stanju da pobjede kalifat sa kojim ratuju već godinu dana.

„SAD više nikog u svijetu ne mogu da ubjede da su sposobne da riješe situaciju u Siriji i oni su sada primorani da pristanu na ruski prijedlog i na pregovore sa Moskvom o zajedničkim operacijama u regionu“, tvrde stručnjaci, ne samo ruski.

Spremnost američke vlade za direktne razgovore sa ruskim vojnim zvaničnicima, a u vezi sa ruskim vojnim jačanjem u Siriji, potvrdio je i državni sekretar SAD Džon Keri.

Keri je novinarima u Londonu rekao da predsjednik Barack Obama vjeruje da su vojno-vojni razgovori s Rusijom „važan sljedeći korak“ u nastojanja SAD i saveznika da riješe krizu u Siriji dok pokušavaju da razumiju i ulogu Rusije.

Izjavu Kerija analitičari tumače ne samo kao spremnost Vašingtona da povuče svoje optužbe o ruskoj ulozi u Siriji, već i da podrži rat Asada i Rusije protiv Islamske države.

„Los Anđeles Tajms“ ističe da je Moskva postala još važniji igrač, uprkos pokušajima SAD da je izoluje, a da su se predsednik Obama i njegov tim za spoljnu politiku još jednom našli u ćorsokaku.

Ministri odbrane Rusije i SAD, Sergej Šojgu i Eš Karter razgovarali su u petak prvi put posle više od godinu dana. Ministarstva dvaju zemalja su saopštila da su razgovori na temu Sirije pokazali da SAD i Rusija imaju zajedničko stajalište o većini tema o kojima su razgovarala dvojica ministara.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...