Feb 12, 2016

ISTORIJSKI NAPREDAK: Svjetske sile postigle dogovor o primirju u Siriji

Vodeće svjetske sile u petak su postigle dogovor o prekidu sukoba u Siriji i dostavi humanitarne pomoći stanovništvu, objavili su zvaničnici.


Ovo je u dva sata poslije ponoći potvrdio i američki državni sekretar John Kerry, rekavši da će dogovoreno i hitno slanje humanitarne pomoći.

Kerry je nakon maratonskih razgovora u kojima je sudjelovala Rusija i još 15 zemalja rekao da su se sve zemlje uključene u razgovore složile da se razgovori o uspostavi mira u Siriji koji se održavaju u Ženevi nastave što je prije moguće.

Kerry, pored kojeg su se nalazili ruski ministar Sergej Lavrov i UN-ov posebni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura, priznao je da su obećanja sa sastanka u Minhenu za sada samo na papiru. On i Lavrov su se složili da će "pravi ispit" biti hoće li sukobljene strane u Siriji ispoštovati obaveze koje su preuzele, izvijestila je agencija Reuters.

Kerry je rekao da se prekid vatre neće odnositi na Islamsku državu i druge grupe militanata koje se bore u Siriji.

Po dokumentu koji je prihvatila Međunarodna grupa za podršku Siriji (ISSG), sukobi bi trebali prestati u roku od sedam dana, a humanitarna pomoć bi na neka područja trebala odmah biti dostavljena.

Članice grupe su se obavezale iskoristiti svoj uticaj kako bi odmah došlo do znatnog smanjenja nasilja te, do kraja nedjelje, do prekida sukoba na cijelom teritoriju Sirije, stoji u dokumentu.

"Ponosni smo što možemo reći da je u Minhenu postignut dogovor, da je ostvaren napredak te da će to poboljšati svakodnevni život Sirijaca", rekao je Kerry predstavljajući dokument, izvijestila je agencija ANSA.

Portparol sirijske opozicije je pozdravio poduzete napore, ali i istaknuo da je potrebno vidjeti postupke na terenu. Portparol je najavio da će se sirijska opozicija vratiti na mirovne razgovore u Ženevi ako će idućih dana biti konkretnih rezultata na terenu, izvijestio je Reuters.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da ima razloga smatrati da je u Minhenu odrađen veliki posao.

Inače, Rusija je u ranijem prijedlogu tražila obustavljanje sukoba od 1. marta, što je SAD odbio smatrajući da Rusi do tada žele uništiti što više položaja "umjerenih pobunjenika" kako bi promijenili situaciju na terenu.

Analitičari ističu da prekid sukoba ne znači i zvanično primirje, te da je to samo korak naprijed primirju koje bi moglo dovesti do konačnog mira.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...