Dec 19, 2015

Objavljen zastrašujući plan: Evo šta ISIS želi napraviti u Evropi

Bivši džihadist koji se u Siriji borio na strani Islamske države kaže da teroristička skupina želi orkestrirati masovnim napadom širom Europe.

- Žele nešto što se događa svugdje u isto vrijeme', poručio je iz policijskog pritvora 27-godišnji Nijemac poznat samo kao Harry S.

U pritvoru se nalazi jer je ranije ove godine proveo tri mjeseca s terorističkom grupom. Uhapšen je nakon povratka u Njemačku u julu otkada je pružio važne informacije o unutrašnjem djelovanju ISIL-a.

Također, otrkio je detalje o druga dva Nijemca koja su napustila zemlju i otišla u Siriju, Mohamedu Mahomoudu i Denisu Cuspertu, bivšem reperu koji je bio poznat kao Desso Dogg.

Harry S za njemački je Spiegel ispričao kako je svjedočio obezglavljivanju i ubistvima za vrijeme boravka s ISIL-om. Pitali su ga, kao i svakog stranog borca, hoće li biti spreman počiniti napad na domaćem terenu, što je odbio napraviti te je, kaže, nakon toga pobjegao od brutalnog života pod ISIL-om.



Njegov advokat opisao ga je kao pokornog slugu koji je doveden u zabludu, rekavši da on nije mozak organizacije koja je uspješna u privlačenju stranaca da dođu u Siriju boriti se na njihovoj strani.

Procjenjuje se da se ISIL-u na taj način priključilo oko 20.000 ljudi, uglavnom iz Tunisa, Saudijske Arabije, Jordana i Rusije. Međutim, procjenjuje se i da je njih oko 5000 došlo iz Europe, najviše iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Harry S otkrio je informacije o obuci te objasnio da mu je rečeno da uvijek spava s oružjem. Ovaj sitni kriminalac koji je osuđen zbog krađe kaže da ga je u zatvoru radikalizuirao muškarac imena Rene Marc S te da je ubrzo nakon toga prešao na islam, prenosi News.com.au.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...