Dec 28, 2015

Harun Mahmutović dao izjavu koja je šokirala BiH: Ovo je kraj!

Košarkaške selekcije Bosne i Hercegovine u 2015. godini ostvarile su neke od najvećih uspjeha u historiji naše zemlje.

Kadetska (U-16) selekcija u augustu je ostvarila najveći uspjeh bh. košarke osvojivši zlatnu medalju na evropskom prvenstvu u Litvaniji, dok su bh. juniori u istom periodu na prvenstvu Evrope u grčkom Volosu završili na četvrtom mjestu.

Ove mlade selekcije ukazale su na veliki potencijal i svu raskoš talenta bh. košarke, ali po riječima generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH Haruna Mahmutovića, uspjesi bh. dječaka već su pali u zaborav. Podrške za njihov daljnji rad i razvoj nema, te je izvjesno da će reprezentativna košarka BiH u 2016., samtra Mahmutović, doživjeti veliki krah, odnosno da će zbog izostanka finansijske podrške nekoliko reprezentacija morati biti ugašeno.

Sve to dolazi nakon četvorogodišnjeg perioda u kojem je bh. košarka doživjela svojevrsni procvat. Košarkaški savez BiH je 2011.  uspio pokrenuti muške omladinske selekcije koje su nošene velikim talentom, počevši s generacijom Jusufa Nurkića, Adina Vrapca i Nedima Buze, pa sve do spomenute zlatne kadetske selekcije za koju su nastupali Džanan Musa, Njegoš Sikiraš, Sani Čampara i drugi, izborile nastupe u evropskim ''A'' divizijama, a zatim se ravnopravno borile za evropske medalje.

Juniori BiH su došli na korak do velikog finala evropskog prvenstva u Volosu. Na putu do polufinala takmičenja, nošeni Edinom Atićem, još jednim velikim bh. talentom koji je izabran u najbolju petorku takmičenja, košarkaši BiH savladali su neke od velikih evropskih selekcija kao što su Španija, Rusija, Italija i Grčka, ali u polufinalu, nakon vodstva od 16 razlike, desio se nesretan poraz od Turske, a zatim od Litvanije u borbi za bronzu.



- Kada sagledam 2015. godinu osjećam radost zbog uspjeha omladinskih selekcija. Prvaci smo Evrope u kadetskoj konkurenciji, četvrti u juniorskoj, pokrenuli smo žensku košarku, a naše mlade košarkašice su osvojile zlato na EP-u B-divizije i već se ravnopravno nose s konkurencijom. Kada se osvrnem na sve te uspjehe naših talenata, mogu reći da su postavljeni temelji za budućnost bh. košarke – rekao je Mahmutović za Fenu.

Osvrnuo se na nastup seniorske reprezentacije BiH, koja pod kormilom crnogorskog trenera Duška Ivanovića nije uspjela izboriti drugi krug takmičenja na evropskom prvenstvu u fransuckom Montpellieru. Ambicije selekcije BiH na tom takmičenju su ''ugašene'' otkazima ponajboljih pojedinaca, NBA igrača Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića, te košarkaša Bayerna Nihada Đedovića, koji je promijenio sportsko državljanstvo. Kada se prisjeti kakav potencijal je BiH imala za navedeno takmičenje, generalni sekretar KSBiH osjeća gorčinu.

- Ostala je gorčina nakon tog takmičenja. Imali smo velikog trenera, vjerovatno najboljeg na prvenstvu, ali Duško nije mogao učiniti ništa više s timom koji je imao. Teško je pomisliti šta smo mogli uraditi s takvim stručnjakom, da smo imali kompletan tim s trojkom koja je izostala. Vjerujem da smo se mogli nositi sa svim protivnicima i boriti za neku od medalja – naglasio je.

Dodaje da su košarkaške selekcije BiH svih uzrasta u protekle četiri godine 14 puta nastupale na evropskim prvenstvima. Kadeti su osvojili zlato na olimpijskim igrama za mlade u Gruziji i prvenstvo Evrope, u 2015. godini sedam reprezentacija bilo je u pogonu, ali sve je to nedovoljno da košarka dobije zasluženu podršku od nadležnih institucija.

- Po običaju, podrške nadležnih institucija nije bilo, a neće ni biti. Da smo donijeli ne znam koliko medalja to se ne bi promijenilo. Ne vidim kako možemo dalje ovako raditi - rekao je Mahmutović.

U godini na izmaku nakon nekoliko godina neaktivnosti pokrenute su i tri ženske reprezentacije BiH - seniorska, mlada i juniorska, ali budućnost bh. košarkašica također je neizvjesna. Činjenica je da se ženska košarka nalazi u podređenoj poziciji u odnosu na mušku, te bi u slučaju gašenja reprezentacija BiH najvjerovatnije prve na udaru bile upravo ove dvije selekcije.

- Mnoge od trenutno aktivnih selekcija neće moći otići na takmičenja. Očekujem veliki pad bh. košarke. Ne vidim način da naše selekcije otputuju na prvenstva i da se takmiče u narednoj godini. Odlasci, putovanja, oprema i kotizacije za evropska prvenstva iziskuju troškove od minimalno 1.000.000 KM. Ako želimo biti na razini Srbije i Hrvatske onda Savez mora imati budžet od pet milona KM. Ali, čini mi se da se moramo probuditi iz prelijepog sna zvanog košarkaške reprezentacije BiH i shvatiti da sport i košarka nikome u ovoj državi nisu bitni - zaključio je generalni sekretar KSBiH i dodao da više nema snage niti smisla raditi u  ovakvim uslovima, te najavio  odlazak iz Košarkaškog saveza BiH u aprilu.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...