Nov 13, 2015

Ovo je kraj! Uništena Islamska država!

Predsjednik autonomne kurdske oblasti u Iraku Masud Barzani izjavio je danas da je strateški grad Sindžar, na sjeveru zemlje, koji se nalazio pod kontrolom Islamske države, u potpunosti osvojen.

Obraćajući se kurdskim borcima u Sindžaru, Barzani je rekao da je današnja pobjeda značajna, jer je opsada tog grada "postala simbol nepravde protiv kurdskog naroda".

Borci su, ranije u toku dana, podigli kurdsku zastavu i pucnjima iz vatrenog oružja proslavljali pobjedu u centru Sindžara, preneo je AP.

Američki i kurdski zvaničnici, međutim, upozoravaju da je previše rano da se proglasi pobjeda u velikoj ofanzivi, čiji je cilj zauzimanje strateški važnog područja.

Državni sekretar SAD DŽon Keri, koji se nalazi u poseti Tunisu, izrazio je očekivanje da će Sindžar biti u potpunosti oslobođen u narednim danima, s obzirom da u njemu ima još boraca IS.

"Apsolutno smo uvjereni da će u narednim danima Sindžar moći da bude oslobođen", rekao je Keri, naveo je AFP.

Sa druge strane, u borbama u Siriji, vladine snage zauzele su selo Tel Hadija u severnoj provinciji Alepo, saopštili su Sirijska opservatorija za ljudska prava i državni mediji.



Riječ je o najnovijem osvajanju teritorija pod kontrolom ekstremista, zahvaljujući kome su se vladine snage približile glavnom putu koji povezuje Damask sa gradovima na severu, uključujući Alepo, uz podršku vazdušnih udara Rusije, izvestio je Rojters.

Uz podršku američkih vazdušnih udara, Kurdi su u četvrtak odsjekli Sindžar sa istoka i zapada u ofanzivi protiv IS, koja bi mogla da predstavlja prekretnicu u naporima za pobjedu nad džihadistima.

Sindžar ima simbolički i strateški značaj s obzirom da se nalazi sa obe strane glavnog autoputa koji povezuje Mosul i Raku, glavna uporišta džihadističke grupe u Iraku i Siriji. Prije 15 mjeseci džihadisti ISIS-a zauzeli su grad i pritom masakrirali stotine Jezida, jedne od najstarijih iračkih manjina, koje su zbog njihovih religijskih uvjerenja optužili da štuju vraga.

Ova ofanziva je dosada najveća koordinirana akcija američkih i kurdskih snaga kojima je konačni cilj uništiti Islamsku državu. Budući da je Sindžar važna poveznica između Mosula i Rakua, njegovim zauzimanjem Islamska država znatno je osakaćena jer im je prekinuta glavna linija snadbijevanja što bi u na kraju moglo dovesti do razbijanja kalifata na dva dijela.

Kad se tome doda i zauzimanje sjevero-istočnog dijela Sirije od strane kurdskih sirijskih snaga (što je naljutilo Tursku jer je previše blizu granici po njihovom mišljenju), jasno je da su snage IS u dosad najvećim problemima.

Iračani čiste Ramadi od džihadista

Dobre vijesti stižu iz Iraka gdje se tamošnja vojska pohvalila da je počela sa 'čišćenjem' džihadista u gradu Ramadi na zapadu zemlje.

Podsjetimo, ranije tokom dana stigla je i vijest kako su Amerikanci u napadu dronom najvjerojatnije ubili Jihadi Johna.

Zloglasni terorista bio je glavni lik na snimkama na kojima pripadnici Islamske države (IS) brutalno odrubljuju glave taocima. Pravo mu je ime Mohammad Emwazi, rođen je Kuvajtu 1988., a u Britaniju se preselio kad mu je bilo šest godina. Dolazi iz dobrostojeće obitelji. Odrastao je u Londonu i diplomirao računalno programiranje.

Istovremeno, jedan od vođa terorističke organizacije Al-Nusra, za kojim je izdana međunarodna potjernica, uhapšen je u Kijevu. Vijest je objavila ukrajinska tajna služba, a prenio RTL. Neimenovana osoba u pitanju građanin je jedne od bivših sovjetskih republika, a u Siriji je ratovao tokom 2013. i 2014. godine.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...