Nov 12, 2015

Konačno dobre vijesti za BiH: Više od 6 milijardi maraka...

Napokon ohrabrujuća statistika o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH.

Izvoz je povećan, a uvoz blago smanjen, što se pozitivno odrazilo i na stopu pokrivenosti uvoza izvozom.

No, stepen finalizacije proizvoda je još uvijek nizak. Dominantno izvozimo najkvalitetnije sirovine poput drveta i ruda, a iz inotranstva uvozimo gotove proizvode.

Za prvih devet mjeseci BiH je izvezla robe u vrijednosti oko 6 milijardi i 870 miliona maraka, što je za 3,8 posto više u odnosu na isti period lani. Uvoz je u isto vrijeme smanjen za 1,4 posto, tako da je vanjskotrgovinski deficit manji 8 posto.

“To nije malo recimo 500 miliona. Lagano naše potrošačko društvo shvata, a vjerovatno je to i zbog situacije u kojoj živimo da se ne može više sve uvoziti”, kaže Momir Tošić, direktor Sektora za makroekonomski sistem VTK BiH.



Najznačajniji rast izvoza, ostvaren je u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji - više od 30 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 60 posto što je za 3 posto više nego prošle godine. Sa ostvarenim pojedinačnim obimom trgovine, većim od milijardu maraka, na prvom mjestu je Hrvatska, slijedi Njemačka, zatim Srbija, Italija, Slovenija i Austrija.

Najznačajniji trgovinski partneri BiH su Evropska unija, zemlje CEFTA-e, te EFTA-e, dok na ostalim tržištima najveću razmjenu imamo sa Turskom i Kinom. Najznačajniji partner iz Evropske unije je Hrvatska. No, sa tom zemljom imamo i najveći trgovinski deficit. Zbog toga u ovoj komori smatraju da bi vraćanje kvota tradicionalne trgovine, na čemu insistira Hrvatska, bilo pogubno za bh. ekonomiju.

“Sigurno da u ovom trenutku ti potezi iz Brisela ne daju nam nimalo vjetar u leđa i u ovom trenutku ne pomažu da tako kažem ekonomiji BiH”, kategoričan je Tošić.

“Svakako da bi bh. proizvodnja bila ugrožena. Dobili bismo jeftinije proizvode ne samo iz Hrvatske nego iz cijele EU. Mislim da ta utakmica nije fer i da još nismo spremni za takvo nešto”, ističe Belma Hasić, saradnica u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Nije fer ni način na koji trgujemo sa inostranstvom. Uglavnom izvozimo poluproizvode, drvo i rude, a uvozimo gotove proizvode. Iz Vanjskotrgovinske komore napominju da naši izvoznici imaju puno problema na tržištima Evropske unije i CEFTA-e.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...