Nov 21, 2015

Emir Suljagić dao izjavu koja je šokirala Bosnu: Zašto svi strepe od Islamske države?

U tunelu Salakovac kod Mostara nije izveden teroristički napad na generala Antu Jeleča, a u eksploziji nisu korišteni bomba ni dinamit, rekla je dežurni tužilac Hercegovačko-neretvanskog kantona Maja Čišić, piše Patria.

Ali, uprkos tome Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH govoreći o sinoćnjem slučaju kada je ispred automobila generala OS BiH Ante Jeleča aktivirano pirotehničko sredstvo kazao je da u ovom trentuku zna da je došlo do ekspolozije ispred auta u kojem se kretao Jeleč.

- Auto nije oštećeno i on hvala Bogu nije povrijeđen. Prema svemu sudeći radilo se o pirotehničkom sredstvu. Ono što je, međutim, problem jeste kako se uopće neko mogao približiti autu načelnika Zajedničkog štaba OS BiH dovoljno blizu da da ga krivo pogleda, a ne da baci topovski udar.

To znači da u ovom trenutku, a ovo govorim kao stranački zvaničnik, jeste da u ovom tenutku OS BiH nisu zaštičene s obavještajnog stanovništva. Operativni i obavještajni rad su povjereni drugim institucijama koje ne rade svoj posao. OS BiH već godinama mole OSA-u da nam u skladu s potpisanim sporazumima tamo omoguće da detaširamo oficira za vezu koji će vršiti tješnu vezu i koordinaciju informacijama vezanih za obavještajnu sigurnost OS BiH. Oni se ponašaju kao manekeni i to je jedan duboko politizirana institucija – kazao je Suljagić.



On je dodao da je siguran da će se s novim imenovanjima čelnika policijskih agencija stvari biti samo gore.

- Mi tek danas i jučer saznajemo o nekim mesdžidima tu u Nedžarićima i Boljakovom na periferiji Sarajeva. Saznali smo i za zeta od Enesa Omeragića i da se vratio iz Sirije, ali tek nakon što su nam dvojica ljudi ubijena. I generalno mislim da je niovu prijetnje takav da priziva na korjenite reforme u obavještajno sigurnosnom sektoru. OS BiH su u ovom trenutku jedina vjerodostojna instiucija u BiH koja izvan njenih granica vrši brobu protiv terorizma – istakao je Suljagić, dodavši da nema nikakave mehanizme da se zaštiti u BiH.

Zamjenik ministra referirao se i na situaciju u regionu te upitao da li iko zna šta bi se nekom desilo da krivo pogleda načelnika Vojske Srbije Ljubišu Dikovića ili gerala Lovrića u Hrvatskoj.

- Bio bi pometen da baci topovski udar pred njihovo auto – dodao je Suljagić.

Automobil u kojem se vozio general jeleč imalo je vojne registarske oznake.

- Kako je bilo ko mogao znati i mogao prići. Na kraju krajeva nije morao ni znati, čak da je riječ o obijesti nekoga, kako je taj mogao prići automobilu načelnika Zajedničkog štaba da ga niko krivo i ne pogleda. To atuo nema pratnju i u kompletnom sistemu odbrane jedino ministar odbrane ima tjelesnu pratnju, ali nema zaštitu vozila kad se kreće – dodao je Suljagić.

Onda se zamjenik ministra odbrane dotakao i jučerašnjih sahrana ubijenim vojnicima Almira Salkića i nedeljka Radića.

- Mi smo prvi put poslije 1995. godine izgubili dvojicu vojnika, to su naše prve žrtve, a ni jedan član naše vrhovne komande, našeg vrhovnog komandanta se nije pojavio na sahrani u Nevesinju niti  dženazi u Vitezu. Predsjedništvo BiH je naš vrhovni komandant – dodao je Suljagić pojašnjavajući da Ministasrtvo odbrane BiH neće ostaviti porodice ubijenih da budu same.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...