Nov 25, 2015

Amerika nagovorila Tursku da obori ruski avion jer ne žele kraj rata u Siriji

U tako komplikovanoj situaciji ne obarate avion koji učestvuje u borbi protiv onog ko je, barem kako to vidi turska javnost, vaš neprijatelj, kaže Vili Vimer.

Osim toga, bivši potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i bivši poslanik Bundestaga, istakao je u intervjuu za “Sputnjik”, da je Turska trebalo da bude pažljivija i da ima civilizovano ponašanje.

Kako kaže, ima mnogo razloga za to što nema međunarodnog konsenzusa u borbi protiv terorizma i nečga što je “prijetnja za sve nas”.

“To seže u početak sirijskog građanskog rata. Ne smijemo zaboraviti da je ono što se u Siriji dešava rezultat mješanja SAD, Britanije i Francuske. Oni su zapalili Siriju. Zato četiri godine kasnije imamo takvu situaciju ali razlozi sukoba u Siriji su još tu”, kaže Vimer.

Na pitanje kako objašnjava pomalo šizofrenu situaciju u kojoj je Rusija prijatelj Zapadu u borbi protiv terorizma, a s druge strane je vide kao neprijatelja on kaže da ne treba zaboraviti da je haos na Bliskom istoku nastao zbog načina na koji su se SAD odnosile prema tom regionu.



“Počelo je u Avganistanu, imali smo to u Iraku, Siriji, Libiji i drugim regionima. Previranja koje su organizovale SAD, ako to niko ne zaustavi dovešće do sljedećeg globalnog rata. A rusko angažovanje u Siriji, koje ima potpuno prihvaćenu međunarodnu zakonsku osnovu, natjeralo ih je da dijele zajednički sto sa Rusima”, navodi on.

Zbog toga, kako kaže, oni nisu sretni jer bi rusko angažovanje moglo biti put ka ponovnom uspostavljanju mira u Siriji.

“To je situacija koji drugi možda ne žele i zato moramo biti realistični kad je riječ o razlozima zbog kojih se sve dešava i koji bi mogli biti događaji u budućnosti. Rusko angažovanje u Siriji je stvorilo novu situaciju za koju drugi nisu zainteresovani”, ističe Vimer.

Prema njegovim riječima, “znamo od početka da su Amerikanci organizovali talibane, da Al Kaida ima američke veze, da je ID organizovana od SAD, od Saudijske Arabije, Katara i drugih zalivskih država”.

Vimer nakon toga navodi da je svijetu potrebno međunarodno pravo jer ima veze sa svima nama.

“Imali smo događaje od devedesetih a počelo je ratom protiv Jugoslavije kada smo napustili sistem legalnih pravila, a ušli u sistem gde samo imamo silu. Ako nastavimo sa sistemom u kom postoji samo sila, to znači manje-više da ulazimo u sistem zakona džungle. A to se ne uklapa u naše interese”.

Na kraju intervjua za “Sputnjik” Vili Vimer navodi da se nezavisna i samopouzdana evropska politika zavšila se sa Helmutom Kolom i Fransoa Miteranom.

“Od tada smo u komplikovanoj situaciji, neću da kažem da smo kolonija, ali smo u komplikovanoj situaciji”, ističe on.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...