Nov 9, 2015

Alarmantna situacija u Sarajevu: Specijalne jedinice policije na ulicama, građani u strahu

Nakon krvave pljačke "Raiffeisen banke" na Ilidži, koja je u petak kulminirala ubistvom nedužnog građanina, bivšeg borca Armije RBiH, zatim dramatične policijske potjere za razbojnicima te hapšenja naočigled brojnih građana na Otoci, serija pljačkaških pohoda u bh. prijestonici se nastavila i u protekla dva dana. Isto jutro kada se dogodila pljačka banke na Ilidži, opljačkana je još jedna poslovnica ove banke, i to u Hrasnom.

Prijetio nožem 

Subotnje jutro obilježilo je ubistvo na Palama, gdje je Radeta Kovačevića iz automatske puške usmrtio komšija Mladen Andžić. Ovi događaji doveli su do uznemirenosti Sarajlija, a mnogi od njih obratili su se i našoj redakciji tvrdeći da žive u strahu. Pitaju se do kada će nevini ljudi biti žrtve kriminalnih grupa, koje neometano haraju bh. prijestonicom. Čak tri slučaja razbojništva desila su se samo tokom prekjučerašnje noći. Bahati pljačkaši prijetili su noževima, pištoljima, palicama, pesnicama te nedužnim građanima i isprepadanim radnicama prodavnica otimali novac.

Trojica nasilnih razbojnika u ulici Maršala Tita, prijeteći palicom, Dž. K. oteli su novčanik u kome su se nalazili novac i lični dokumenti. Iste noći opljačkana je prodavnica "Rašmer" u Novom Sarajevu. Nepoznati razbojnik je, prijeteći nožem, radnici oteo neutvrđenu sumu novca. Tu nije bio kraj. Ovaj put na meti je bila prodavnica "Bingo" na Ilidži. Pljačkaš je prijetio pištoljem uposlenici te joj je oteo neutvrđenu sumu novca.

Sarajevska policija traga za njima, a do sada su uspjeli uhvatiti i staviti iza rešetaka K. Z. (33) i J. A. (22), ali zbog sumnje da su u ranijem periodu počinili razbojništvo.



Koliko pljačkaši daleko idu i ne prezaju ni od čega, potvrđuje i slučaj koji se dogodio 25. oktobra na Pofalićima. Njihova meta tada je bio Audi Q7. Čitava situacija je izmakla kontroli kada su pljačkaši otvorili vatru na Interventni vod sarajevske policije, a potom pobjegli. Bježeći vozilom, udarili su i lakše povrijedili trojicu policajaca. Dan poslije nova drama, ali ovaj put na Dobrinji. Pljačkaši su na nišanu držali čuvara parkinga dok su pokušavali ukrasti Golf 5. Na kraju su otišli bez plijena, ali još nisu identificirani.

U svakoj normalno uređenoj državi ovakav slijed događaja značio bi alarm za agencije i institucije nadležne za sigurnost. Zasjedali bi operativni štabovi, na noge bi se digli svi koji imaju bilo kakve veze s oblasti sigurnosti. Kod nas je, međutim, suprotna situacija. Problemi se rješavaju stihijski. Reakcija umjesto akcije i prevencije.

Izraženo nasilje

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, otkako je na ovoj funkciji, javnost uvjerava da je sigurnosno stanje u Federaciji zadovoljavajuće. Štaviše, na prošlosedmičnom sastanku predstavnika federalnog i kantonalnih ministara unutrašnjih poslova, policijskih komesara i predstavnika Federalne uprave policije ministar je izjavio da je stanje prvi put u posljednjih pet godina dobro te da ga jedino zabrinjava broj saobraćajnih nesreća.

Dekan Fakulteta kriminalističkih nauka i stručnjak iz oblasti sigurnosti Nedžad Korajlić za "Avaz" kaže da je varljiva statistika na koju se pozivaju zvaničnici.

- Gleda li se kvantitet, možda nekima zaista onda i izgleda da je sve uredu. Ali analize se moraju gledati i u kvalitativnom smislu. A one govore da je sve izraženije nasilje, beskrupuloznost izvršilaca, koji ne prezaju od lišavanja života osoba, pa ni policijskih službenika. Ja, recimo, nisam zadovoljan stanjem sigurnosti u Sarajevu. I sam imam dijete koje živi u ovom gradu, zatim rodbinu, prijatelje, komšije - kaže Korajlić.

Politički milje, tvrdi on, vrlo često želi prikazati stanje sigurnosti zadovoljavajućim. Međutim, dodaje da svaka prikrivanja određenih činjenica sigurnosnog stanja dovode do nerješavanja problema.

Sistemski rad

- Moramo uraditi kvalitativnu analizu, ne samo izvršenih krivičnih djela, i to samo na određeni period. To se treba raditi sistemski, moraju postojati strategije na svim nivoima radi donošenja operativnih planova - ističe Korajlić.

Naglašava da se, s druge strane, ne može samo kritizirati rad policije, već radije treba raditi na tome da se policija bolje opremi, da joj se osigura veći budžet.

- Ne može policija ići na razbojnike koji imaju automatske puške, a da policajci u određenim akcijama to nemaju. Svaka patrola mora biti adekvatno opremljena. Pa to je standard u svijetu. I zaštitari se moraju ponašati odgovorno na način da su zaduženi za zaštitu objekata, a nipošto da se upuštaju u potjeru za razbojnicima, pri čemu se onda dešavaju situacije poput ove tragične na Ilidži, u kojoj je stradao nedužni građanin - kaže Korajlić.

Korajlić: Policiju izvući iz političkog miljea

Korajlić ističe da izvor problema vidi i u aktuelnim zakonskim propisima. Tako u Zakonu o unutrašnjim poslovima, kaže, ima dosta problematičnih stvari.

- Fakultet kriminalističkih nauka davao je određene prijedloge u vezi s izmjenama tog zakona, ali rukovodstva policije na različitim nivoima to teško prihvataju. Policija mora imati značajnu civilnu kontrolu. Svakako, tu je i parlament, ali se policija mora izvući iz tog političkog miljea - tvrdi Korajlić.

Korajlić: Ni ja se ne osjećam sigurno u Sarajevu

Dodao je još da probleme vidi i u kadrovima, jer "teško može mašinski inžinjer raditi u oblasti maloljetničkog kriminaliteta, a u oblasti privrednog kriminaliteta osoba koja nije imala dodira s ekonomskim predmetima".

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...