Nov 23, 2015

11 nevjerovatnih činjenica o najtraženijem čovjeku svijeta: Evo ko je Salah Abdeslam

Najtraženiji čovjek u Evropi, Salah Abdeslam ni nakon velike racije belgijske policije, nije uhvaćen. Ovo je nekoliko činjenica koje znamo o osumnjičenom napadaču iz Pariza:

Abdeslam je odrastao u Molenbeeku

Rođen u Belgiji, francuski državljanin, radio je dvije godine kao mehaničar na prugi, ali i porodičnom biznisu u baru koji je otvorio njegov brat, Brahim.

Braća su bila poznata po svom hedonističkom načinu života u Les Beguinesu, gdje se otvoreno mogao kupiti alkohol i kanabis prije nego je zatvoren zbog sumnje u trgovinu drogom.

Prijatelji su opisali Abdeslama kao osobu koja puši, pije, partija, kocka se i ima na desetine djevojaka. A onda se prošle godine desila značajna promjena.

Nije uvijek bio džihadista

Jedan od Abdeslamovih prijatelja iz Molenbeeka je za Independent rekao da „nikada, ali nikada ne bi mogao pretpostaviti da se radi o osobi koju je poznavao“. Abdel Ben Alal, 27, išao je u školu sa Abdeslamom, a zajedički hobiji su im bili motori i fudbal.

„Pričali smo o školi i sportu“, rekao je i dodao „ da nikada nije vidio nikakvu mržnju kod njega“.

Ali on je već tada bio povezan sa budućim ekstremistima

Abdeslam je kao dijete bio prijatelj sa Abdelhamidom Abaaoudom, belgijskim „mastermindom“ napada u Parizu i militantom ISIS-a koji je poginuo i raciji policije u srijedu.

Prije pet godina, par je zatvoren zbog oružane pljačke, a moguće je da su „radikalizirani“ tokom vremena provedenog u zatvoru. Abdeslam je bio na ispitivanju nakon što mu je brat pokušao otputovati u Siriju

Abdeslam je ispitan nakon što je njegov brat uhvaćen pri pokušaju odlaska za Siriju

Brahim, 31, uhvaćen je ranije ove godine u Turskoj, a policija je nakon njegovog povratka ispitala i njega i Salaha.

Stariji brat nije zadržan u pritvoru jer policija nije imala dokaz da je pokušao da se pridruži ISIS-u, kao ni da je počinio bilo kakav teroristički čin, rečeno je u uredu belgijskog federalnog tužioca. „Znali smo da su radikalizirani i da bi mogli pokušati otići u Siriju“, kazao je galsnogovornik Eric Van Der Sypt za Politico.



“Ali nisu pokazivali niti jedan znak moguće prijetnje. Čak i da smo upozorili Francusku, sumnjam da bi ga oni spriječili“, rekao je Van Der Sypt.

Braća su umiješana u masakr u pariškom restoranu

Salahova uloga nije jasna, ali je viđen u autu koji je dovezao njegovog brata i još jednu osobu do ulice u kojoj se nalaze napadnuti restorani i barovi.

Na CCTV snimkama se vidi kako vozi crni Seat, unajmljen u Belgiji, iz kojih je napadač izašao, a potom izvršio masakr nad posjetiocima restorana.

Brahim se raznio na bulevaru Boulevard Voltaire, ali njegov mlađi brat nije poginuo s njim.

Abdeslam je pozvao dvojicu prijatelja da dođu po njega

Belgijanci Hamza Attou i Mohammed Amri su priznali da su u ranim jutarnjim satima 14. novembra iz Pariza povezli svog prijatelja.

Branitelj Attoua, Carine Couquelet, je za Francusku televiziju izjavila kako je Abdeslam bio ekstremno uzrujan i „možda spreman da se raznese“.

Zaustavljeni su u blizini belgijske granice, njihove lične karte su provjerene i uredno im je dozvoljen prelazak preko granice, prije nego je raspisana potjernica za Abdeslamom.

Njegov bijeg, čini se, nije bio planiran

Činjenica da je Abdeslam zvao svoje prijatelje sate nakon napada, te da je jedini potvrđeni, preživjeli član grupe napadača, dovelo je do spekulacije da nije uspio u svom cilju.

Dva prijatelja, koja nisu imenovana, rekli su ABC Newsu, da su putem Skypea razgovarali s njim u utorak, te saznali da se krije u Bruxellesu, uhvaćenim između policajaca koji ga traže i i ISIS-ovaca koji ga nadgledaju, nezadovoljni jer nije detonirao svoj samoubilački prsluk.

“Ništa od odgovora (o kretanju Abdeslama) ne govori o unaprijed planiranom bijegu“, rekao je Independentu jedan policijski izvor iz Francuske. „Moguće je da ga je uhvatila panika ili da se prepao samoubistva. Moguće je da se zgrozio onoga u šta se upleo, ali i da njegov prsluk sa eksplozivom nije bio ispravan.

Abdeslam je boravio u Njemačkoj i Austriji u septembru

Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova je izjavilo da je osumnjičeni prešao austrijsku granicu iz Njemačke prije dva mjeseca.

„Sada se postavlja pitanje da li je ostao u Austriji i zašto“, rekla je za ORF

Johanna Mikl-Leitner. “Naši istražitelji u potpunosti rade na tome“, dodala je.

Moguće je da je pobjegao u Njemačku

Belgijske novine La Libre su objavile da je policija u Rocourtu, u blizini Liègea, vidjela sumnjivu osobu oko 19.30 u nedjelju, te da je to mogao biti Abdeslam. Osoba je prijavljena na autoputu E40 u blizini njemačke granice, u auromobilu BMW (treća ili peta serija).

Specijalne jedinice su navodno u blizini Barchona bezuspješno pokušale zaustaviti auto.

Abdeslamova porodica ga poziva da se preda

Abdeslamov brat Mohamed uhapšen je nakon napada. Pušten je na slobodu i danas pokušava da spasi svoju karijeru u lokalnoj vladi.

Za belgijsku RTBF televiziju: „Rekli smo mu da bi ga radije voljeli vidjeti u zatvoru, nego na groblju.“

Još je na slobodi

Serija racija širom Belgije i Evrope bila je usmjerena u hapšenju Abdeslama, ali bez rezultata. Poslednjim akcijama uhapšeno je 16 osoba, ali Abdeslam nije među njima, potvrđeno je iz tužilaštva.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...