Oct 16, 2015

Njemački mediji večeras objavili šokantne informacije o FIFA: Ovo je zaprepastilo planetu

Pobjednička kandidatura Njemačke za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2006. godine bila je potpomognuta mitom isplaćenim članovima Izvršnog odbora Svjetske nogometne asocijacije FIFA, javlja njemački list Der Spiegel.

Ovaj medij u petak je objavio kako je njemački komitet za kandidaturu ovog takmičenja uspostavio fond od 10,3 švicarskih franaka (tada je to iznosilo šest miliona dolara) koji je dotirao, u privatnom svojstvu, nekadašnji šef Adidasa Robert Louis-Dreyfus.

Novac se navodno koristio kako bi se osigurali glasovi četiri azijska predstavnika u 24-članom Izvršnom odboru FIFA-e prije nego je 2000. odlučeno da će Njemačka biti domaćin SP-a 2006.

„Spiegel saznaje da je odluka da se domaćinstvo Mundijala 2006. godine u Njemačkoj vjerovatno kupila nekim oblicima podmićivanja, što bi moglo biti najveća kriza u njemačkom nogometu od skandala sa podmićivanjem u Bundesligi 1970-ih“, piše magazin.



Azijski članovi Izvršnog odbora pridružili su se predstavnicima Europe i glasali za Njemačku koja je pobijedila Južnu Afriku sa 12-11 u četvrtom krugu glasanja u kojem je predstavnik Novog Zelanda Charles Dempsey odlučio biti suzdržan od glasanja.

Od tri još živa predstavnika Azije, Spiegel je identificirao samo Chung Moon-joona iz Južme Koreje koji je magazinu izjavio da „pitanja ne zaslužuju odgovor“.

Spiegel dodaje da su i Franz Beckenbauer, velikan njemačkog nogometa koji je predvodio komitet za kandidaturu, i Wolfgang Niersbach, aktuelni predsjednik Nogometnog saveza Njemačke (DFB), kao i drugi visokokotirani nogometni zvaničnici bili svjesni postojanja fonda do 2005. godine.

Transakcije preko Ciriha

Isplata pozajmice Louis-Dreyfusa je navodno čuvana kao tajna – nije se pojavila na budžetu kandidature, niti na budžetu organizacionog komiteta.

Spiegel navodi kako je Louis-Dreyfus tražio povrat novca godinu i pol prije početka turnira, tada je suma iznosila 6,7 miliona eura. Beckenbauer, tada predsjednik organizacionog komiteta, i Niersbach, potpredsjednik, „počeli su 2005. godine tražiti način da vrate sporna sredstva na neki ne sumnjiv način“, piše magazin.

Njemački list piše da je paravan napravljen uz pomoć FIFA-e i da je 6,7 miliona eura prebačeno svjetskoj kući nogometa kao doprinos za gala svečanost otvaranja koja je kasnije otkazana.

„Novac je isplaćen na račun FIFA-ine banke u Ženevi. Sa tog mjesta je FIFA navodno odmah prebacila sredstva na ciriški račun koji je pripadao Louis-Dreyfusu“, navodi Spiegel.

Louis-Dreyfus je preminuo 2009. godine.

Ranije u petak je DFB objavio kako istražuje da li je isplata od 6,7 miliona eura koju je izvršio organizacijski komitet Mundijala prema FIFA-i aprila 2005. godine bila negativno korištena.

„Kao dio svojih kontrola, DFB nije pronašao dokaze o neregularnostima. Niti su nađeni dokazi o kupovini glasova delegata u toku procesa aplikacije“, stoji u saopćenju Njemačkog nogometnog saveza.

Glasnogovornica Pamela Mueller-Niese kazala je agenciji AP da njemački Ministar unutrašnjih poslova „nema saznanja“ o ovom pitanju.

Englezi 'otkazali' Platiniju

U međuvremenu je Engleski nogometni savez povukao svoju podršku kandidaturi Michela Platinija za predsjednika Međunarodne nogometne federacije, nakon sastanka Izvršnog odbora u petak.

Iz FA-a su povlačenje podrške aktualnom predsjedniku Evropske nogometne federacije, kojeg je Etička komisija FIFA-e prošle sedmice suspendirala na 90 dana, obrazložili "novim saznanjima vezanima za Platinijev slučaj".

"Dok se ne razjasni pravni status gospodina Platinija, on nema našu podršku za predsjednika FIFA-e", objavio je FA.

Platini je suspendiran zajedno s aktuelnim predsjednikom FIFA-e na odlasku Seppom Blatterom, zbog istrage vezane za dva miliona švicarskih franaka iz 2011. godine, koje je FIFA uplatila na Platinijev račun za posao obavljen u razdoblju od 1999. do 2002. godine.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...