Oct 21, 2015

Glavni tužilac Tribunala u Hagu potvrdio: Evo kakve kazne očekuju Karadžića i Mladića

Glavni tužitelj Tribunala u Haagu, Serge Brammertz bio je gost izdanja Pressinga za 21. oktobar 2015. godine, u kojem se razgovaralo o postupcima koji se vode protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Vojislava Šešelja. Istakao je da se nada kako će rezultovati osuđujućom presudom u skorije vrijeme.

U slučaju Vojislava Šešelja, Brammertz je kazao da je frustrirajuće to što se on nalazi na slobodi i da je njegov slučaj trebalo riješiti drugačije.

Brammertz je prije skoro godinu dana bio gost iste emisije, u kojoj je najavio da će presude Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju biti izrečene do konca 2015. godine. Za sada, samo je izricanje kaznje Radovanu Karadžiću najavljeno do konca 2015. godine.

"Biće određenog kašnjenja što se predmeta Mladić tiče, jer smo u posljednjoj fazi iznošenja argumenata odbrane. Nadam se da će ova faza biti okončana do početka 2016., a onda će sudu biti potrebno neko vrijeme da donese konačnu odluku", kazao je Brammertz.

Što se tiče slučaja Vojislava Šešelja, Brammertz je kazao da je njegov slučaj trebalo rješavati na neki bolji način, budući da je proces protiv njega okončan 2012. godine, a presuda je bila najavljena za 2013. godinu.



Svjestan sam da su mnogi ljudi razočarani, uključujući i mene što je došlo do određenih kašnjenja. Nećemo imati presudu u doglednoj budućnosti, i ne vjerujem da je na rasporedu sudija da donesu presudu Šešelju do kraja ove godine. Posljednji svjedok u njegovom slučaju je saslušan 2010. godine, i od tada ništa nije u rukama tužitelja.

Da li će ratne vođe bosanskih Srba biti osuđeni za najozbiljnije ratne zločine, ne samo u Srebrenici, nego i u Bosanskoj Krajini bilo je pitanje urednika i voditelja emisije Pressing, Amira Zukića.

"Vjerujemo da smo dokaze dobro predstavili sudijama. Na njima je da donesu konačnu odluku. Rezultat će biti osuđujuća presuda, siguran sam u to. Dosta dokaza koje smo iznijeli bili su ranije prihvaćeni na suđenjima drugim zločincima. Iznijeli smo dokaze za genocid u Srebrenici, ali i arguemente da je genocid počinjen i u drugim općinama", istakao je glavni tužitelj Tribunala u Haagu.

Mladić i Karadžić neće imati tretman kao Nikolić

Radovan Karadžić i Ratko Mladić su se u posljednje vrijeme dosta žalili na zdravlje, a pitanje, logično koje je uslijedilo jeste da li će ih Haag pustiti na privremenu slobodu?

"Oni su bili bjegunci godinama, i teško je zamisliti odluku da se privremeno puste. Pitanje zdravlja je bitno, ali u slučaju bejgunaca - nikada nije donesena odluka o privremenom otpustu", pojasnio je Brammertz.

Dodao je da će biti na drugim ljudima da odluče da li će biti političkih posljedica ukoliko se Mladić i Karadžić osude za najteže zločine.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...