Oct 15, 2015

Dodik trese praznu slamu: Ovo je definitivno kraj genocidne tvorevine Republika Sprska

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Republika Srpska, na osnovu kredita od 300 miliona dolara kod jednog američkog investicionog fonda, biti likvidna za redovnu isplatu plata i penzija, ne navodeći o kom se fondu radi.

Nakon povratka iz Miskev, Dodik je na pres-konferenciji potvrdio da je taj kredit veoma povoljan, iako će, kaže, sigurno uslijediti „galama“ od nekih zbog ovog zaduženja, ali će omogućiti stabilnost njenih finansija.

To je posao koji smo realizovali s poslovnim svijetom koji ima povjerenje u ono što je Republika Srpska, potvrdio je Dodik, navodeći da će taj novac biti dovoljan da održi likvidnost finansija budžeta, redovnost plata i penzija i da se isplate dospjele i neisplaćene obaveze.
Primarno, sredstva od ovog kredita će poslužiti, kaže, za vraćanje nepovoljnih ranijih zaduženja.

U „Službenom glasniku Republike Srpske“ je objavljena odluka Vlade po kojoj se Republika Srpska zadužuje za 300 miliona dolara, odnosno oko 514 miliona KM, a kreditor je američki investicioni fond „Global Bancorp Commodities & Investment“ čije je sjedište na jednoj sumnjivoj lokaciji na Floridi.



Kako je navedeno u odluci, rok otplate su tri godine od dana povlačenja svake tranše, period odgode plaćanja tri godine, uz moguće produženje za još tri, kamatna stopa je tri odsto, a valuta isplate dolar.

Dodik navodi da sredstva iz kredita neće biti korištena za dokapitalizaciju „Banke Srpske“, jer će to biti predmet drugih razgovora.

Navodi i da ovo zaduženje ne ide putem BH institucija, te uvjerava da se radi o pouzdanim kreditorima, čije je sjedište u SAD-u.

Odluka o zaduženju Republike Srpske za 300 miliona dolara ili oko 514 miliona KM je nezakonita i neustavna, tvrdi predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić te najavljuje da neko za to mora da ogovara, a predložit će određene mjere, uključujući i krivične prijave.

U „Službenom glasniku Republike Srpske“ je objavljena odluka Vlade po kojoj se Republika Srpska zadužuje za čak 300 miliona dolara, odnosno oko 514 miliona KM, a kreditor je američki Investicioni fond „Global Bancorp Commodities & Investment“.

Čavić je na vanrednoj konferenciji za novinare upozorio da samo Narodna skupština Republike Srpske može donijeti odluku o zaduženju, što se nije desilo u ovom slučaju.

Upozorio je da se u ovoj odluci Vlada Republike Srpske poziva na raniju skupštinsku odluku o zaduženju Republike Srpske, kojom je dozvoljeno maksiminalno zaduženje Republike Srpske u ovoj godini od 281 milion KM.

-Kada se vidi nova odluka o zaduženju od 514 miliona KM, a da su dosad relizovane emisije obveznica od 165 miliona, onda je moguće zaduženje samo od 116 miliona, ukoliko nije bilo zaduženja kod Svjetske banke ili komercijalnih banaka, pojasnio je Čavić ističući da se sada Republika Srpska zadužila gotovo 400 miliona KM više od ograničenja zaduženja u ovoj godini.

Kaže da najava da će Republika Srpska u ovoj godini povući prvih 50 miliona od tog kredita također znači da se krši zakon, jer nema odobrenja Narodne skupštine Republike Srpske za ovaj kredit.

“Ne znam šta više ova vlast u Republici Srpskoj radi, naveo je, upozorivši da vlast ovim zadužuje narod Republike Srpske i to s investicionim fondom za koji kaže da se nigdje dosad nije bavio nekim poslovima, već su registrovani 22. aprila prošle godine na Floridi.”

Na pres-konferenciji u Banjaluci rekao je da se ovaj fond pojavio u aprilu ove godine za kupovinu jedne banke u Sloveniji, ali je njihova ponuda odbijena, jer nisu imali podatke o bilo kojim ulaganjima dotad.

“Ta firma ili fond je kontroverzan", ustvrdio je Čavić uz očekivanje da će stranke Saveza za promjene ukazati da je ovo zaduženje u koje vlast uvodi Republiku Srpsku možda u sferi i krivičnog sankcionisanja.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...