Sep 15, 2015

Vlada Federacije BiH donijela odličnu odluku koja je oduševila javnost

Vlada Federacije BiH obećala je da će isplatiti penzije za avgust do danas.

Federalni premijer Fadil Novalić nakon potpisivanja Sporazuma o zajedničkoj suradnji između Vlade i Saveza udruženja umirovljenika u FBiH kazao je kako će se raditi zajedno na stabilizaciji mirovinskog sustava te kako je jedino to dugoročno rješenje.

Ovo je povijesni dokument za penzionersku populaciju jer se njime Vlada obvezuje da će ubuduće isplaćivati mirovine do 5. u mjesecu, ubrzati  reforme u mirovinskom sustavu, povećati mirovine itd. Sve ovo urađeno je kako bi se spriječio izlazak umirovljenika na ulice krajem mjeseca, no mnogi su pesimisti kada je u pitanju ovaj Sporazum te mu predviđaju skori raskid.

Penzioneri zadovoljni

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Mehmedalija Rapa kazao je kako se Vlada obvezala da će do danas isplatiti mirovine za avgust do 10. septembra. Od novembra će se penzije isplaćivati do 5. u mjesecu.

Vlada se također obvezala da će izvršiti saniranje minusa u Federalnom zavodu, kako bi se mirovine isplaćivale na vrijeme, a ne kasnile ovoliko koliko kasne sada.



U Sporazumu se nalazi i plan aktivnosti koji bi trebao doprinijeti bržem provođenju reforme i financijske konsolidacije sustava mirovinsko-invalidskog osiguranja.

Osnovni cilj potpisanog dokumenta, kazali su prisutni, je stabilnost i priljev novca u mirovinski fond.

Prihvaćeni zahtjevi

Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza Udruženja umirovljenika u FBiH, kazao je nakon potpisivanja Sporazuma da se ovim Sporazumom uspostavlja bolja i uspješnija suradnja između Vlade FBiH i umirovljenika na realizaciji reforme mirovinskog sustava. Dodao je kako su premijer i Vlada prihvatili sve zahtjeve umirovljenika tako da su se stekli uvjeti za otkazivanje najavljenih prosvjeda.

Prvi zahtjev i onaj najvažniji je konsolidacija financijskog stanja u Federalnom zavodu MIO/PIO kao i isplata mirovina u što je moguće kraćem vremenskom razdoblju, a drugi, isto tako bitan je donošenje niza zakonskih rješenja, poput Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju. Isti  bi trebao donijeti pravedniju osnovu za izračun mirovina, pri čemu bi se kao osnovica uzeo radni staž i doprinosi.

Jedan od zahtjeva je i kako će najmanje 20 posto sredstava iz velike privatizacije biti uplaćeno za konsolidaciju Federalnog zavoda MIO/PIO.

Federalni premijer Fadil Novalić ovom je prilikom naglasio su dogovoreni kratkoročni, srednjoročni i dugoročni ciljevi te kako reforma sustava nastoji ispraviti greške iz prošlosti, a sve navedene reforme radit će se uz sudjelovanje Zavoda MIO/PIO. Na kraju valja kazati i to kako je do jučer poslijepodne Zavod PIO/MIO isplatio tek manje od 100 milijuna maraka za mirovine, a čekale su se uplate iz velikih državnih poduzeća kako bi se proslijedile za mirovine. Za isplatu svih mirovina za kolovoz potrebno je oko 156 milijuna maraka, a isplate su u prošlim mjesecima kasnile zbog deficita Zavoda koji premašuje 150 milijuna maraka.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...