Feb 3, 2016

Nećete vjerovati koga je Tužilaštvo BiH pozvalo sutra na saslušanje

Istraga će biti vrlo brzo proširena i na ostale sumnjive poslove u koje su umiješani Dodik i Čičić.

Poziv Milenku Čičiću, vlasniku firme „Kaldera kompany“ iz Laktaša, da se sutra, 4. februara, odazove na poziv Tužilaštva BiH, bez jasno navedenog razloga, pokrenuo je spekulacije da će saslušanjem Čičića Tužilaštvo BiH doći do informacija o malverzacijama u koje je upleten Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Čićić, prema dobro obaviještenim izvorima „SB“, smatra da će u Tužilaštvu BiH biti saslušan vezano za koncesije na rijekama Bistrica i Janjina (u istočnoj Bosni) koje je njegova firma dobila bez raspisanog tendera za izgradnju četiri male hidroelektrane. Za te potrebe osnovana je firma Hidroelektrane „Bistrica“ d.o.o. Foča. Ugovor između ovog preduzeća i Vlade Republike Srpske sklopljen je u augustu 2006. godine.



Čičić je šest godina kasnije koncesije odnosno firmu HE Bistrica, čiji je bio 90-postotni vlasnik, prodao kompaniji BDY Czech a.s. iz Praga, čiji je većinski vlasnik Milutin Perić. Inače, ova kompanija iz Češke uglavnom se bavila prometom nekretnina i igrama na sreću. Mića Kaldera je na ovom poslu zaradio desetak miliona maraka i pri tom zadržao 30 posto udjela u HE Bistrica. Dobit od te transakcije podijeljena je prema zaslugama. Jedan od najzaslužnijih što je Milenko Čičić dobio ovaj posao bio je tadašnji premijer Vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

Prema informacijama „SB“, ova istraga će biti vrlo brzo proširena i na ostale sumnjive poslove u koje su umiješani Dodik i Čičić.

Disqus for Komentari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...